„A Mária Légió a katolikus Egyház igazi arculatát jeleníti meg.”

XXIII. János pápa

Eredete:

Írországban, Dublinban 1921. szeptember 7-én, Szűz Mária születésnapjának előestéjén alapította néhány személy, akik valami nagyot akartak tenni Jézusért. Az alapítók az Egyház harcát szemlélve, a Római Birodalom hadseregének nevét és kifejezéseit alkalmazták magukra. A Mária Légió serege és fegyverei azonban nem e világból valók. Az alapítástól eltelt időszakban Földünk minden részén elterjedt ez a katolikus világi lelkiségi mozgalom. Így hazánkban is újra működik 1989 óta.

A Mária Légiót az elmélyülést kereső, hitüket megélni és továbbadni kívánó emberek hozták létre. A mozgalom lényege a felismerés: „ahogy Mária adta a világnak Jézust, úgy kell nekünk is mindennap megmutatnunk Öt az embereknek.”

Összejövetel:

Hetente egyszer, a közösség által meghatározott időpontban, plébánián vagy bármely más helyiségben történhet.

A megszabott rend szerinti ülés időtartama kb. másfél óra. A tagok által választott elnök vezeti a Kézikönyv által meghatározott rend szerint. Minden ülés Szentlélekhívással és öt tized Rózsafüzér elimádkozásával kezdődik. Ezt követi a Kézikönyvből való felolvasás. Utána megosztjuk egymással az előző hét apostolkodásának örömeit, majd megbeszéljük a következő heti feladatokat. E közben a lelkivezető - aki lehet papi, szerzetesi, ill. lelkiéletében előrehaladott személy – 5-10 perces úgynevezett allocutiót mond.

Ki lehet a Mária Légió tagja?

Mindenki alkalmas a légiós munkára, ha egyházilag rendezett életet él: római katolikus, rendszeresen töltekezik a szentségek kegyelmi erejéből, magánélete rendezett.

Aktív tagság feltételei: vállalja a részvételt a hetenkénti üléseken, a munkavégzést és azt, hogy naponta elimádkozza a légiós imádságot – a Tesszerát - (kb. 5 perc).

Imádkozó tag bárki lehet, aki naponta elimádkozza a légiós imádságot és öt tized Rózsafüzért. Ha egyébként is szokta más szándékra imádkozni, az beleszámít. Nagyon fontos az ő tevékenységük, mivel ők segítik imáikkal az aktív tagok apostoli munkáját.

Hogyan alakulhat Mária Légiós csoport?

Feltétlen a Mária Légió már működő csoportja segítségével, a felettes szervek beleegyezésével. A Mária Légió vezetői előzetesen engedélyt kérnek a helyi plébános atyától. Ennek birtokában ők segítik a csoport beindulását. Rendszeresen eljárnak az ülésekre, azokat vezetik, tanácsokat adnak.

A légiós munkát játszva, egymásra figyelve, egymástól tanuljuk meg. Elsajátításában a Mária Légió kézikönyve jelentős szerepet játszik, ezért abból minden ülésen felolvasunk. A benne leírtak adják az alapot, amelyre bármely problémánk megoldásánál támaszkodhatunk.

Vexilum, a Mária Légió zászlaja

Nagyon fontos megértenünk azt, hogy nem mi választottuk-választjuk a Légiót,

hanem a Szűzanya választott-választ ki minket.

Ez kötelez arra, hogy lelkiismeretünk szerint mindig a lehető legtöbbet nyújtsuk.

Felépítése:

Felsőbb szervünk, mely egyben a világszervezet központja:

Concilium Legionis Mariae
De Montfort House
Morning Star Avenue
Brunswick Street
Dublin 7
Ireland
Tel: +353 1 872 3153 +++   Fax: +353 1 872 6386
email :
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyarországi központja:

Magyar Mária Légió Régiája

Budapest, V. Szent István Bazilika

1366. Budapest, 5. postafiók: 27.

email : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.marialegio.hu

A Régiához jelenleg - 2006. júniusában - 330 Praesidium tartozik, melyek Curiákhoz, azok Comitiumokhoz, illetve közvetlenül a Régiához, mint felsőbb testületekhez tartoznak.

Régia: közvetlenül hozzá tartozó Curiák:  Bp. Újpest

Csíksomlyó

Dusnok

Eger

Jászberény

Kiskunfélegyháza

Miskolc

Pécs

Sülysáp

Székelyudvarhely

Szolnok

hozzá tartozó Comitiumok:       Debrecen   Debrecen Szent Anna

Debrecen Szent László

Nyirség

Munkács            Curiákkal

Nagybátony Bátonyterenye

Karancskeszi

Pásztó Curiákkal

Nagyvárad Nagyvárad Szent József

Nagyvárad Barátok

Déva

Lupény Curiákkal

Szatmár Szatmárnémeti

Nagybánya

Nagykároly

Sárköz Curiákkal

Szeged Szeged

Békéscsaba

Kistelek

Makó

Orosháza

Szentes Curiákkal

Zalaegerszeg Zalaegerszeg Mária-Magdolna

Zalaegerszeg Jézus Szíve

Nagykutas

Lenti

Teskánd

Vép Curiákkal