A májusfának a hagyományok szerint sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fának kell lennie, melyet a legények éjszaka vágnak ki az erdőn, és hajnalra állítják fel a helyi szokások szerint a lányos ház elé. Egykoron csak a bíró és a pap háza, esetleg a templom előtt állítottak fel egyetlen magas májusfát, a lányos házak udvarán kisebb fa díszelgett. A májusfát szalagokkal, virágokkal, teli üveg borral díszítették fel mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfára, kútágasra felszögezték volna. A fa kivágása, hazaszállítása titokban történt éjszaka, hajnali feldíszítése is inkább a legénybanda közös, bizalmas feladata volt. No de lássuk, hogy történt mindez Hottó-Szentmihályfán, ahol már visszaemlékezni is nehéz, hogy mióta élik meg évről-évre a hagyományt.

- 1998-ban kerültem a faluba, azóta talán tizenkettedik alkalommal állítottunk fát. Legénykoromban még a leendő feleségemnek állítottunk először, majd utána már ide a központba hoztuk. Ezek a fák a faluvégi magán-fenyvesből kerülnek ki, idén úgymond „rányúltunk”, mert nem szokott magasabb lenni egy telefonoszlopnál. Így most 11,5 méter lett, ezt tizenhárman állítottuk fel. A tövét terepjáróra tettük, a többi részét vállon tartva hoztuk be. Ennek olyan 2,5 méter mély gödre van, amit öt évvel ezelőtt előkészítettünk, így évközben a fa helyett egy csövet hagyunk benne. Itt összesen nyolc asztalos és ács van, akik ilyenkor a saját szekercéjükkel, szíjó késükkel érkeznek megtisztítani a fát, a lányok és asszonyok pedig szalagokat hoznak a lomb díszítéséhez. Mindig arra törekedtünk, hogy piros-fehér-zöld színekben díszítsünk. Eddig mindig évben felment egy fiatal a pezsgősüvegért, de idén túl magas, ezért kicsit imbolyog ez fa - taglalta a folyamatot Szabó Miklós, a májusfaállítók egyike, aki hozzátette, hogy közös karácsonyfát, tojásfát is szoktak állítani.

Szentmihályfán május 28-án tartottuk a májusfa kitáncolást, és hogy az alig hetven lelkes településrészen már több mint tíz éve hódolnak a népszokásnak és a pajtaszínház megépülése óta kulturáltabb körülmények között tudják megtartani az ilyenkor szokásos mulatozást is. A programot évről évre meghívott vendégek színesítik: a Kishottói Népdalkör mellett ezúttal is elhozta dalcsokrát a Telekesi Népdalkör, Tamás István pedig citerajátékával és fonott termékeivel tartott bemutatót. A falu májusfáját szokás szerint Szentmihályfán állítju. Lángos, bográcsban főzött finomság és tárcsán sült törpeharcsa laktatta jól a vendégeket, akik az esti mulattságban emlékeztek vissza a fa állításának mókás pillanataira.

Pataki Balázs nyomán