Polgármesteri köszöntő

 

Tisztelt Látogató!

Hottó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében szeretettel köszöntöm Önt településünk honlapján! Egyben nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy internetes kalandozása során felkereste községünk hivatalos weblapját.

A honlapunkon található oldalak megtekintésével azt a nem titkolt célt szeretnénk elérni, hogy bemutathassuk településünket, másrészt hasznos és fontos információk, valamint szolgáltatások közzététele révén erősítsük a Polgármesteri Hivatal ügyfélbarát, szolgáltató jellegét.

Látogatása során megismerkedhet településünk múltjával, jelenével, értékeivel, kulturális és társadalmi életünkkel. Tájékozódhat Hottó község közéletéről, és megismerheti a képviselő-testületi ülések tartalmát, határozatainkat és rendeleteinket. 

Megismerheti községünk történetét, nevezetességeit, intézményeit és civil egyesületeit, betekintést nyerhet a kulturális és sportéletünkbe, egyben információt kaphat rendezvényeinkről, ünnepeinkről.

Bízom abban, hogy honlapunk hozzájárul ahhoz, hogy az érdeklődők mindig az aktuális információt kapják településünkről, annak életét színesítő rendezvényeiről.

Barangoljon továbbra is honlapunkon és bízom benne, hogy ez az utazás kellemes és hasznos perceket szerez Önnek,

Ha pedig sikerült felkeltenem érdeklődését, akkor a barangolását követően bízom benne, hogy személyesen is megtapasztalja Hottó község vendégszeretetét!

Vincze Ferenc polgármester

Falu ismertetése

Hottó Zalaegerszegtől mintegy 8 km-re, a Göcseji dombság egy viszonylag magas északi pontján található. Két falurészből: Hottóból és Zalaszentmihályfából áll. Zalaszentmihályfa határában található a megye egyik legpatinásabb műemléktemploma (XIII. századi Árpád kori, román stílusú). A település írásos említése Holtou néven először 1278-ban, majd 1378-ban, 1439-ben szerepel (víztelenné vált tavat, vizes területet jelent). Ma magánkézben ugyan, de két szép tó található a falu alacsonyabban fekvő részében. A település területe 630 ha, melyből a belterület 67 ha. A települést övező termőterületek jó minőségűek, a lakosság egy része a mezőgazdaságból él. A község megközelítése jó, a megyeszékhellyel a buszjárat megfelelő. Az infrastruktúra megfelelő, a villany-, víz- szennyvíz, gáz-, telefonhálózat és internet kiépített. A településen falugondnoki szolgálat működik az idős emberek jobb ellátása érdekében. A millennium évében két játék- és pihenőpark épült, illetve felújításra került a 48-as szabadságharc katonáinak emlékműve is. 2007 óta a községben játszótér is szolgálja a falu legifjabb lakóinak szórakozását. Tekepályánk, füves focipályánk és szilárd burkolatú kézilabdapályánk van. 
 A lakosság lélekszáma 362 fő, amely az elmúlt években emelkedett, több mint egyharmada nyugdíjas. Az utóbbi években fiatalok települnek le, építkeznek a faluban. A lakosság nagy része Zalaegerszegre jár dolgozni, illetve egyéni vállalkozó főleg a szolgáltató iparban. A lakosság 99%-a római katolikus vallású. Községünkben a volt iskolaépületből kialakított, harangtoronnyal kiegészített templom biztosítja részükre a megfelelő vallásgyakorlást. A közép-, és időskorú nők aktív lelki életet folytatnak.

Hottó egyik meghatározó gazdasági ágazata a szarvasmarha-tartás, ezen belül is a tejtermelés. A Taxbi Kft. által működtetett tehenészetben mintegy 1000 állatot tartanak, és mindegy negyven család megélhetéséről gondoskodnak. Négy - öt embert foglalkoztat a Hottói Tésztaüzem, több helyi embernek ad munkát az AL-FRA Kft, mely ács és tetőfedő munkákkal foglalkozik.

Önkormányzat címe

Hottó 8991 Szabadság tér 2.

Az önkormányzat rendelkezik saját fenntartású intézménnyel, benne polgármesteri hivatallal, közösségi könyvtárral, falusias és népi életformát bemutató teremmel, kultúrteremmel, ifjúsági klubbal, benne e-magyarország ponttal, mely a számítógép hozzáférhetőség miatt a gyermekek kedvenc időtöltési helye. Óvodás és iskoláskorú gyermekeink Teskándra járnak oktatási intézményekbe. Orvosi rendelő, gyógyszertár, mezőgazdasági szakbolt szintén ott érhető el legközelebb. Hottó községben vegyesbolt és presszó üzemel. Hivatali ügyintézés a Teskándon levő Közös Önkormányzati Hivatalban történik

Civil egyesületek

A Kishottói Népdalkör, mint az a nevéből is olvasható régi népdalokat ad elő, falusias hagyományokat elevenít fel, s viszi hírét településünknek. Hottón él és dolgozik Balogh Mihály fafaragó művész. 2008-ban a Ziranó Bábszínház tagjai települtek le községünkben, segítségükkel, támogatásukkal remélhetőleg nagymértékben emelkednek majd a rendezvényeink színvonalai.  Ugyancsak az utóbbi években telepedett meg Hottón Boráros Szilárd és felesége Milada akik a 2010-es évben egy varázslatos gyermektábor alapjait tették le. Aki pedig úgy gondolja, hogy a természet varázsait szeretné lóhátról közelebbről megismerni, annak mindenképpen fel kell keresnie Kórodi János Urat, aki egy kisebb lovardát tart fenn a portáján.

Turizmus

A község szép fekvése és területi adottságai alapján kedvező lehetőségeket kínál az átmenő, és vadászturizmusnak. A Kávásra vezető turistaút Hottón át vezet. Kiváló adottságaink vannak a bakancsos- és lovas-turizmushoz. A kastélyépület rendbetétele után a falusi turizmus megteremtésével vándor tábor működtetését is lehetővé tenné. Várjuk a háborítatlan barátságos tájat kedvelő honfitársainkat, és adottságainkat hasznosítani tudó vállalkozókat.

Statisztikai adatai

Nemzetiségi név:
KSH-kód: 28325
Jogállás: Község
Régió: Nyugat-Dunántúl
Megye: Zala
Kistérség neve (kódja): Zalaegerszegi (5005)
Kistérség székhelye: Zalaegerszeg
Körjegyzőségi kód: 6
Körjegyzőség székhelye: Teskánd
Kisebbségi önkormányzat:
 
Távhívó körzetszám: 92
Vasútállomás: Andráshida (3,5 km)
Autóbusz-állomás: Hottó (0,0 km)
 
 
A helység lakóinak nemzetiségi kötődése
2001-ben:
magyar: 97,0%; ismeretlen, nem válaszolt: 3,0%
A helység lakóinak vallási összetétele
2001-ben:
római katolikus: 92,8%; református: 1,5%; ismeretlen, nem válaszolt: 5,4%

Elehelyezkedése: 46.84675°N, 16.75297°E