Parádés bábos fesztivál Hottón

 

A júliusi szombaton felhők borították az eget, mindez nem zavarta a lelkes készülődést a II. Hottói Bábparádéra. A Ziránó Bábszínház Hottón élő tagja Varga Péter a kezdetekről, a hagyományteremtő esemény jelenéről és terveiről a következőket mondta:

Öt évvel ezelőtt Boráros Szilárd és felesége, Milada kitalálták a zártkörű, főként szakmai jellegű „banánosdobozos” bábfesztivált. Tavaly jött az ötlet, hogy vigyük ki a parádét a faluba, amelyet az itt élők örömmel fogadtak. Ekkor két előadás volt, az egyik a Babszem Jankó a Ziránó Színház jóvoltából, a másik a pécsi Márkus Színház által színpadra vitt Mátyás király című darab – mondta Varga Péter.

A gyermekek és kísérőik között feltűnt a fák ágai közé emelkedő gólyalábas Rumi László rendező, bábos-komédiás, aki nagy csinnadratta közepette, rímekbe fogva mondandóját invitálta a nézőket a bábos sátor felé. A Magamura Műhely bábkészítői falovacskának, katonának, papírból kivágott sárkánynak festésére, barkácsolására kínáltak lehetőséget. Az udvar közepén dob- és harmonikaszó csendült fel, önfeledt közös játék kezdődött a faluház környékén.

A bábos társaság nyaranta Hottón van. A bábparádé megvalósulásában a falu vezetése, Vincze Ferenc polgármester személyében - aki e napon közönség, szervező és az előadások konferálója is egyben - minden tekintetben partnerünk. Az ő segítségével mecénások támogatták az idei összejövetelünket, amelyek a résztvevők útiköltségét és fellépési díját fedezik, köztük a Zalai Nyomda és a Creaton, az Elanders Hungary Kft.


 

A jövőre vonatkozóan az igény az, ami meghatározza a következő parádét. A bábosok egy nagy családot alkotnak, a közösség és az egymás iránti érdeklődés a lényeg, találkozik sok jó ember, szép környezetben - folytatta Péter, aki a közelmúltban Kemény Henrik díjban részesült.

A bábos sátorban kezdetét vette az előadás. Elsőként a hottói Ziránó Színház (Pfeifer Zsófia és Varga Péter) Három kismalac című produkcióját láthatta a közönség.

Családközpontúság a lényeg, egyfajta családi vigadalom. Továbbá arra törekszünk, hogy a parádénak megmaradjon a családias, falusias jellege, ahol a nagypapa és a kisgyerek is jól érzi magát, ahol át lehet élni a vásári forgatagot és a közös palacsintázást. A célunk tehát az, hogy a környékbeli embereknek egy kicsit más jellegű szórakozást nyújtsunk. A falu hozzáállását mutatja a helyi lányok, asszonyok sütése-főzése, valamint a közfoglalkoztatottak által kiszabott és egy itteni hölgy által megvarrt különböző mintázatú kis zászlók, amelyek díszítésül szolgálnak. Az idei találkozón Magyarország legjobb bábosai szerepelnek. A jövőben minőségben és  kényelemben tudunk változtatni - fűzte hozzá Boráros Szilárd, a Csehországból e meghitt kis közösségbe költözött bábkészítő, jelmez-és díszlettervező, a fesztivál egyik kitalálója.

A kecskeméti Tekergőtér-játszótér számos ügyességi játékot kínált a nagyobbacska gyerkőcöknek. Az előadások folytatásaként az ESZME társulatától a Szemenszedett mesét, végül Pályi János játékát, a sok feldolgozást megélt, de máig nagyon kedvelt Vitéz Lászlót élvezhette a közönség.