A nyári napok utolsó szombatján, augusztusban ünnepi napra ébredhettünk takaros kis falunkban Hottón, ahol színes falunapi rendezvényre és a község felújított Faluházának átadására került sor. A kora délelőtti órákban kezdetét vették az közösségi programok, így a terepjáró tájékozódási verseny, az önkormányzatok, baráti társaságok közötti főzőverseny, valamint a kispályás labdarúgó kupa és a családi sportverseny. A délutáni események legfőbb programja az újjáépített Faluház épületének avatása volt, amellyel régi álma vált valóra Hottó kis közösségének.

Mint ahogy azt Vincze Ferenc polgármester beszédében is jelezte 2010-ben-polgármesterré választásának idején ígéret tett a falu lakosságának, hogy a négy év során el fog készülni, megújul a Faluház, amely nagyon leromlott állapotban volt már, mondhatni évtizedek óta. A község lakóinak hihetetlen összefogása segítette a terv megvalósítását, természetesen az átgondolt és kellően kivitelezett tervezés, szervezés mellett. Az épület átépítésének tervrajzát, Császár János bödei tervező készítette, majd június elejétől számítva közel 2,5 hónap elteltével, a kivitelezők és az itteni emberek társadalmi munkájának eredményeként valósulhatott meg, teljesen önkormányzati önerőből. Szinte mindenki hozzátette keze munkáját, hogy a jeles napra ebben az állapotában ünnepelhettük a már elkészült Faluházat. Számos terv van arra vonatkozóan, hogy milyen célra fogja a település használni az új közösségi színteret.

Az ünnepi pillanatok kezdeteként Balogh Zsófia –az itt élő Balogh Mihály fafaragó népi iparművész leányának fuvolajátékát hallhatta a közönség, majd a térség országgyűlési képviselője, Vigh László köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében hangsúlyozta a falvak élni akarását, közösségformáló szerepét, visszavetítve a történelem fonalát egészen az 1848-as évekig, amikor a földosztást követően, a föld visszavétele követte, amely szintén a kis települések életét sújtotta. Mint mondta, mindezeket sorsfordító események követték, melyeket a falvakban élő emberek hite, akarata, tenni akarása éltetett és éltet ma is, valamint emel magasságokba, éppúgy, mint e kis községben Hottón.

Mondandóját Vass Albert néhány sorával nyomatékosította: „ A falu mindig megmarad, a falu mindig egy marad: A falu mindig szent marad!”

Mindeközben a magasból ejtőernyős ereszkedett alá, akitől a falu legidősebb polgára-, a 93 éves Hári Lajos bácsi dobozt vett át. Az ajándék tartalma egy jelképes kulcs volt, amely a faluban élő báb, díszlet és jelmeztervező Boráros Szilárd és Boráros Milada keze munkáját dicséri. Ily módon a község legkorosabb és legfiatalabb lakója a folytonosság jegyében a polgármester Úrral és Vigh Lászlóval közösen- felavatták a felújított és megszépült hottói Faluházat.

 

A település vezetője által mondott megható szavak utaltak e létesítmény jelentőségére melyet a község életében betölt, arra a sok-sok segítő kézre és példátlan összetartásra, amely módon az épület elnyerte mai formáját, egy modern, több funkciót és szolgáltatást felölelő közösségi házat. A szalagátvágás pillanatát követően, mindenki előtt kinyílt a Faluház ajtaja. A tágas tereket, nagytermet, valamint korszerű mellékhelyiségeket, pince részt és orvosi rendelőt, illetve a helytörténeti kiállítást is magába foglaló épület került ily módon az itt élők szolgálatába.

A kis település középpontja igazi kavalkáddá alakult. Az árnyas fák körül, 15 csapat készítette az ételeket, arrébb a focipálya melletti tisztáson, ugráló-vár, vízi foci, kutyabemutató, mászófal és paintball várta a bátrabbakat. A lányoknak, fiúknak arcfestés és csillámtetoválásra is lehetősége volt. A rendezvénysátor a kulturális műsorszámoknak adott helyet, ahol a helyi és a szomszéd községek csoportjai álltak színpadra, úgy, mint a Kishottói Népdalkör vidám dalcsokorral, a zalaboldogfai 7 szoknya 7 nadrág tánccal, a Hottói Gézengúzok, és a Bödei Prücskök. Zenés összeállítást hozott a Hevesi Sándor Színház két művésze, Hertelendy Attila és Foki Veronika, akik operett és musical dalokkal lepték meg a közönséget. A színpadi produkciók sora a Petőmihályfáról érkezett Napraforgó Táncegyüttes, majd a nívódíjas Zalai Táncegyüttes produkcióival folytatódtak. A késő délutáni ünneplést a Leslie Night Country, és a Főnix zenekar klasszikus rock előadása színesítette. Az önfeledt szórakozást, a számos versenyben résztvevők megmérettetésének eredményhirdetése követte.

A falunapi vigadalmat, az önzetlen munka és összefogás eredményeként elkészült Faluház átadása, valamint egy tartalmas kulturális fesztivál tett emlékezetessé, amelyet a Légió bulizenekar muzsikája kíséretében  éjszakába nyúló zenés-táncos est zárt.